• Menu

1999 - Bijzondere debutanten

Yevgeny Kafelnikov

Meer dan 96.000 mensen bezoeken in 1999 het toernooi.

Winnaar Enkelspel Yevgeny Kafelnikov
Winnaars Dubbelspel David Adams & John-Laffnie de Jager
Totaal Prijzengeld 850.000 US Dollar
Aantal bezoekers 96.049

Achteraf gezien kenmerkt de 26e editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament zich door een bijzonder debuut. De 17-jarige Roger Federer wordt door toernooidirecteur Wim Buitendijk gevraagd om mee te doen aan het kwalificatietoernooi. De Zwitser, op dat moment nummer 178 van de wereld, weet zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi.

In de eerste ronde moet hij het opnemen tegen Guillaume Raoux uit Frankrijk. Hij wint de wedstrijd in de tiebreak van de derde set. In de tweede ronde wacht de Tsjech Bohdan Ulihrach, op dat moment de nummer 30 van de wereld. Tot ieders verrassing wint Federer deze wedstrijd relatief eenvoudig in twee sets. In de kwartfinale wacht de nummer 2 van de wereld, Yevgeny Kafelnikov. Nadat de eerste set met 6-1 naar de Rus gaat, richt Federer zich op en wint verbazingwekkend genoeg de tweede set met 5-7. Ervaring geeft uiteindelijk net de doorslag en Kafelnikov weet de derde set met 6-4 naar zich toe te trekken. De megastunt blijft uit, maar Rotterdam heeft er een nieuwe lieveling bij, die bovendien omgekeerd altijd een warm gevoel bij het toernooi houdt.

In de eerste ronde zorgt een ander debuterend jong talent wel voor een megastunt. De pas 19-jarige Marat Safin verslaat Alex Corretja, die als nummer 1 geplaatst aan het toernooi is begonnen. Safin komt zelfs nog een ronde verder dan Federer, hij haalt de halve finale, waarin hij door Tim Henman wordt uitgeschakeld. Henman en Kafelnikov mogen de strijd aangaan om de titel, die uiteindelijk een prooi wordt voor de laatste. Een nieuwe generatie heeft zich echter nadrukkelijk laten zien aan de tenniswereld.

De dubbelspeltitel wordt een prooi voor David Adams en John-Laffnie de Jager.

Sitemap | Disclaimer | Privacy & Cookies | Copyright 2022 Ahoy - www.ahoy.nl