2001 - Sensatie uit het kwalificatietoernooi

Nicolas Escudé en Roger Federer

Qualifier Nicolas Escudé verslaat in de finale de 19-jarige Roger Federer.

Winnaar Enkelspel Nicolas Escudé
Winnaars Dubbelspel Jonas Björkman & Roger Federer
Totaal Prijzengeld 850.000 US Dollar
Aantal bezoekers 95.228

De absolute topfavoriet is een ‘oude’ bekende van het ABN AMRO World Tennis Tournament. Marat Safin, twee jaar eerder opmerkelijke debutant in Ahoy, keert als nummer 1 van de wereld terug. Hetzelfde geldt voor die andere opmerkelijke debutant van twee jaar eerder, Roger Federer. Deze is op dat moment nog altijd ongeplaatst.

Helaas voor het publiek maakt Safin zijn nieuwe status niet waar. Hij verliest al in de eerste ronde van Max Mirnyi. Hetzelfde geldt voor de andere toppers, waardoor de halve finale gespeeld gaat worden zonder geplaatste spelers.

De grootste sensatie van allemaal is de Fransman Nicolas Escudé, die vanuit het kwalificatietoernooi in het hoofdtoernooi is gekomen. Hij mag het in de derde finale in zijn carrière opnemen tegen Roger Federer voor wie het pas de vierde finale is (na Basel, Marseille en Milaan). Na drie spannende sets trekt Escudé de overwinning naar zich toe 7-5, 3-6, 7-6(5). Het is voor het eerst in de historie van het toernooi dat een qualifier de titel weet te winnen.

Pleister op de wonde voor Federer is dat hij later op de dag, samen met Jonas Björkman, de dubbelspeltitel wel op zijn naam mag schrijven.

Sitemap | Disclaimer | Privacy & Cookies | Copyright 2022 Ahoy - www.ahoy.nl