2000 - Vreemde finale

Cédric Pioline

Cédric Pioline weet als eerste Fransman het toernooi op zijn naam te schrijven.

Winnaar Enkelspel Cédric Pioline
Winnaar Dubbelspel David Adams & John-Laffnie de Jager
Totaal Prijzengeld 850.000 US Dollar
Aantal bezoekers 95.851

Het eerste ABN AMRO World Tennis Tournament van dit millennium kent een bijzonder verloop. Op de baan die bewust trager is gemaakt keren de rallys terug ten koste van het servicegeweld. In de ene halve finale komen de finalisten van een jaar eerder elkaar niettemin weer tegen. Tim Henman weet nu wel te winnen van Yevgeny Kafelnikov en mag zich op gaan maken voor zijn tweede finale in Ahoy. Daarin komt hij tegenover de winnaar van het Franse duel Golmard-Pioline te staan. Het is uiteindelijk Pioline die aan het langste eind trekt.

Gezien de ranking van Henman en Pioline geen onlogische ontwikkeling, wel opmerkelijk is dat beiden die ranking bereikten met veel finaleplaatsen zonder winst. Pioline heeft al negen keer eerder een finale niet weten te winnen, waaronder de US Open en Wimbledon. Henman heeft hetzelfde al acht keer meegemaakt, waaronder vier keer in 1999.

De finale is dan ook van een wisselend niveau. Pioline neemt een 5-2 voorsprong in de eerste set, maar verliest deze toch in de tiebreak. Niettemin zegt hij na afloop: “Toen ik de eerste set verloor, voelde ik me rustiger worden.” In de tweede set weet hij met 6-4 wel het pleit in zijn voordeel te beslechten. In de derde set biedt opnieuw een tiebreak uitkomst. Na 2 uur en 38 minuten tennis is de eerste Franse toernooioverwinning een feit.

Voor Tim Henman eindigt de dag in een dubbele mineur. Samen met Kafelnikov moet hij in de dubbelfinale de titel laten aan David Adams en John-Laffnie de Jager, die hun titel prolongeren.

Sitemap | Disclaimer | Privacy & Cookies | Copyright 2022 Ahoy - www.ahoy.nl