• Menu

Finale voor Stan Wawrinka na zege op Kei Nishikori

16 Februari 2019
Finale voor Stan Wawrinka na zege op Kei Nishikori

Het leek wel of Stan Wawrinka de 46e editie van het ABN AMRO World Tournament had gewonnen na het laatste punt in de halve eindstrijd tegen Kei Nishikori (6-2, 4-6, 6-4). De Zwitser balde de vuist en schreeuwde het uit. "Ik ben zó blij dat ik na mijn operaties voor het eerst weer in een finale sta.”

Stan Wawrinka speelde zijn laatste finale op Roland Garros in 2017. Daarna ging het mis met de voormalige nummer drie van de wereld. Een lange periode van blessureleed begon voor Wawrinka na Wimbledon 2017 met twee operaties aan zijn linkerknie. Het herstel vorderde telkens maar heel langzaam. Hij dacht zelfs even aan stoppen. "Als je vier maanden inactief bent en zelfs niet kunt lopen, dan ga je jezelf van alles afvragen.” Het duurde lang voordat Wawrinka het verloren terrein had ingehaald. Vorige maand tijdens de Australian Open speelde de Zwitser tegen Milos Raonic één van de beste partijen van het toernooi.

Toernooidirecteur Richard Krajicek was overtuigd van de kwaliteiten van Stan Wawrinka en gaf hem een wildcard voor dit toernooi. En met succes, want de drievoudig Grand Slamwinnaar schitterde ouderwets in zijn halve finale tegen de nummer één van de plaatsingslijst. "Het was echt een gevecht tegen één van de beste spelers ter wereld,” oordeelde Wawrinka. "Ik ben voor elk punt blijven vechten. Zelfs bij een 4-0 achterstand in de tweede set. Mijn service heeft mij in de derde set in de wedstrijd gehouden. Het is weer iets speciaals om vier partijen in dezelfde week te winnen. Het spelen van de laatste wedstrijd van een toernooiweek is altijd geweldig.”

Stan Wawrinka bewaart goede herinneringen aan Nederlands grootste toernooi. Hij won de 'Wim Buitendijk Trophy’ in 2015. "Dat was mijn eerste indoortitel en ook mijn eerste 500-toernooi dat ik won. Daarom ben ik altijd blij dat ik weer in Rotterdam kan spelen. Het is een mooi gezicht om mijn naam op de ring van dit stadion te zien, want daar staan bijna alleen maar geweldige namen. Dat geeft de belangrijkheid van dit toernooi aan.”

De dertigers Wawrinka (33) en Monfils (32) spelen allebei morgen hun 29ste finale. Stan the Man heeft een betere score met zestien toernooizeges, terwijl de 'Flying Frenchman’ slechts zevenmaal de hoogste podiumplaats mocht beklimmen. Wawrinka heeft in de onderlinge duels een 3-2 voorsprong op Monfils. Het is eerste keer dat zij elkaar in een finale treffen.Terug naar overzicht
Sitemap | Disclaimer | Privacy & Cookies | Copyright 2022 Ahoy - www.ahoy.nl